•     
  Bel +31(0) 85 303 1105
Leeftijd
18

LEEFTIJDSVERIFICATIE

Bevestig uw leeftijd...

De bezorger controleert steekproefsgewijs of de ontvanger over de juiste leeftijd beschikt

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Ik ga akkoord met alle voorwaarden

Of

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Alles wat je moet weten over het effect, de risico’s en gevolgen van snus
Kun je dood gaan door snus?


Als jij ook graag eens snus wil proberen dan ben je zeker niet de enige, er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die kennis maken met dit nieuwe tabaksproduct. Er is op deze site al een hele hoop informatie terug te vinden over snus in het algemeen.

Waar we in dit artikel met name de focus op willen leggen zijn de effecten, risico’s en gevolgen van snus. Wat is het effect van snus? Wat zijn de risico’s van snus en moet je oppassen met dit product? Wat zijn de gevolgen en kun je eraan dood gaan?

Hier ga je vandaag allemaal achter komen!


Wat is snus?

Goed, laten we eerst maar even ingaan op de snus zelf voordat we dieper ingaan op het snus effect.

Snus is een soort tabak die je niet rookt maar die je in je mond stopt, dit zorgt voor de afgifte van nicotine. Je kunt snus ook wel zien als een soort pruimtabak.

In tegenstelling tot normale sigaretten heb je bij het gebruik van snus dus geen last van de rook. Er vindt immers helemaal geen verbranding plaats.

De productie van snus heeft dan ook een heel ander proces dan normale sigaretten. Voordat snus gebruikt kan worden wordt deze namelijk eerst verhit.

Het proces van het verhitten van gemalen snus onder het verbrandingspunt heet pasteurisatie, dit is wat snus onderscheidt van andere soorten tabak.

Bij de meeste vormen van tabak worden de bladeren gedroogd om hun natuurlijke smaak naar boven te halen. Snus tabak leidt daarentegen tot fermentatie waarbij de stikstofmicroben van de plant versmelten met zuurstofionen in de lucht.

Fermentatie brengt natuurlijk voorkomende ammoniak in de tabak naar boven, waardoor de zuurtegraad toeneemt en het lichaam efficiënter nicotine kan opnemen. Omdat het gepasteuriseerd is, heeft snus tabak minder ammoniak.

Snus gebruik

Als het aankomt op het gebruik van snus zijn er verschillende soorten waaruit gekozen kan worden. De belangrijkste soorten zijn: zweedse snus, snus zonder tabak (nicotinezakjes) en ten slotte snus zonder tabak én nicotine.

We hebben het voor jou wat makkelijker gemaakt door deze drie even op een rijtje te zetten.

Zweedse snus

Zweedse snus is een vorm van rookloze tabak die het meest populair is in Scandinavië. Het is een variant van droge snuiftabak, dit product wordt al voor een langere tijd onder de bovenlip geplaatst.

De verkoop van snus is illegaal in de Europese Unie, met uitzondering van Zweden. Hier is het in de 18e eeuw ontstaan.

Echter wordt het ook geproduceerd in de VS, waar de productienormen doorgaans lager zijn dan in Zweden en waar aanzienlijke hoeveelheden zoetstoffen worden gebruikt.

Deze snus kun je dus in ons land helaas nog niet kopen, dit komt met name door het feit dat deze snus onder de tabakswet valt. Echter is er zoals we al even hebben vermeld een alternatief, dit is de snus zonder de tabak.

Snus zonder tabak

Snus zonder tabak is in principe precies wat de naam suggereert, een product dat geen enkel deel van de tabaksplant bevat. Er zijn 2 soorten tabaksvrije producten.

De producten die geen tabak of nicotine bevatten, en de producten die wel nicotine maar geen tabak bevatten. De producten die nicotine bevatten worden vaak nicotinezakjes of ‘nicotine pouches’ genoemd.

De producten die geen tabak én geen nicotine bevatten worden ‘nicotine free pouches’ genoemd. Deze bevatten dus zowel geen nicotine als enig deel van de tabaksplant.

Als je geen roker bent en dus geen nicotine bent gewend kun je het beste op zoek gaan naar nicotinevrije snus in plaats van tabaksvrije producten.

In de meeste gevallen zijn het dezelfde producten, maar met een paar uitzonderingen zoals de nicotinezakjes die je bij ons op de site kunt vinden.


Wat is het effect van snus?

Goed, nu je weet wat het verschil is tussen snus en tabak en je op de hoogte bent van de verschillende soorten snus is het tijd om wat dieper op de stof in te gaan. Want wat is nou het effect van snus op je lichaam?

De belangrijkste effecten komen voornamelijk door de aanwezigheid van de stof nicotine. Zoals je natuurlijk al weet is dit de stof die in de tabak zit.

Bij het roken komt deze nicotine erg snel in het bloed terecht, bij het gebruik van snus duurt het dus wat langer. Wanneer je nicotine binnen krijgt zal je bepaalde effecten kunnen verwachten.

Deze effecten worden met name op gang gezet door een aantal chemische reacties. De meest voorkomende gevolgen die gepaard gaan met het snus effect is een gevoel van ontspanning en concentratie.

Deze effecten duren niet zo lang en zullen na een paar minuten weer weg zijn. Wat je wel voor een langere tijd zult hebben is een opgewekt gevoel.

Door de aanmaak van de stof adrenaline in het bloed zal je hart sneller gaan kloppen en zal je bloeddruk iets gaan stijgen. Dit is bij snus een stuk minder heftig dan bij het roken, maar het is nog steeds aanwezig.

Zie snus een beetje als een lichtere versie van tabak. Dit maakt het een ideale optie voor de mensen die wel nicotine binnen willen krijgen, maar die geen zin hebben in kortademigheid of andere nare gevolgen die gepaard gaan met roken.

Hoe snel voordat je het snus effect merkt?

In tegenstelling tot de rokers zal je bij het gebruik van snus wat langer moeten wachten op de effecten. Dit komt met name door het feit dat het lichaam de stoffen uit dit product anders opneemt dan bij de normale sigaret.

Wanneer je gebruik maakt van snus zal je voor het effect om en nabij de 30 minuten moeten wachten. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt, maar bij een algemene dosering van 2 gram duurt het een halfuurtje.

Dit staat gelijk aan het roken van een tweetal sigaretten. Het voordeel van het snus effect is wel weer dat het een stuk langer duurt, hierdoor heb je er dus langer plezier van.

Hoe lang duurt het effect van snus?

Het snus effect houdt dus voor een langere periode aan dan bij het roken van tabak. De nicotine die in je lichaam terecht komt zal met name worden afgebroken in de lever.

Hoe lang het in je systeem blijft hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, gewicht, product, gebruiksfrequentie, hydratatie en lichaamsbeweging.

Snus ervaringen

Er zijn ontzettend veel mensen die ontzettend positief zijn over het snus effect. De voornaamste reden dat zij hier zo lovend over zijn is het feit dat ze nicotine binnen kunnen krijgen zonder dat het nodig is om te roken.

Door de minder slechte gevolgen is het een minder schadelijk alternatief om voor te kiezen. Dit heeft het onder andere mogelijk gemaakt voor een groot deel van de mensen om hun sigarettenverslaving voor eens en voor altijd te doorbreken.

Door het snus effect zal je langzaam aan af kunnen bouwen. Een ander voordeel is dat het snus effect makkelijk en vooral voordelig behaald kan worden. In tegenstelling tot de sigaretten is snus lang niet zo duur.


Het risico van snus

Wanneer je bepaalde onderzoeken opzoekt over het risico van snus dan zal je met name geconfronteerd worden met de Zweedse snus. In tegenstelling tot wat mensen nog wel eens denken is dit niet de snus die je bij ons op de website kunt vinden.

Bij ons kun je namelijk alleen maar snus vinden waar geen tabak in zit. Hierdoor heb je dus ook niet de risico’s die komen kijken bij het nuttigen van de tabak.

Bij de Zweedse snus zitten er een paar stoffen in die niet al te best zijn voor het lichaam. Echter valt dit voor onze snus zeker mee. Er zit natuurlijk wel nicotine in, dit brengt enkele risico’s met zich mee.

Het risico van nicotine

Zoals we al even hebben vermeld is het enige snus risico wat je zal ervaren met onze producten het risico van de stof nicotine. Deze stof komt voor in een groot aantal producten, met name in de tabaksproducten.

De stof nicotine is verslavend, wanneer je het voor een lange tijd gebruikt zal je dan ook zowel lichamelijk als geestelijk verslaafd kunnen raken. Dit is dan ook waar met name het snus risico uit bestaat.

Nu moet hier wel gelijk een kanttekening bij gemaakt worden. De meeste mensen die bij ons snus bestellen zijn namelijk rokers. Zij zijn al verslaafd en willen van hun sigaretten afkomen.

Hierdoor is het snus risico zeer gering, snus is namelijk een veel minder schadelijk alternatief dan de normale sigaretten. Dit maakt het een handig hulpmiddel om jouw nicotine inname naar beneden te halen.

Het snus risico valt dus echt wel mee, zolang je het op de normale manier gebruikt natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat je teveel snus gebruikt of dat je ineens begint met het gebruik van snus als je nog nooit nicotine hebt gebruikt.

Snus vs sigaretten

Je vraagt je waarschijnlijk af of snus niet slechter is dan de sigaret en of je er last van kunt krijgen. In het verslag "A Role for Smokeless Tobacco" bespreekt het ACSH over het gebruik van snus voor de mensen die willen stoppen met roken.

We zien dat overheden eigenlijk altijd een beetje huiverig zijn tegenover de producten uit de tabaksindustrie. In dit verslag is de snus tabak vergeleken met Harm Reduction.

Hieruit blijkt dat het snus effect een stuk minder schadelijk is dan de effecten die je krijgt bij het roken van tabak. Bij normale sigaretten is het namelijk zo dat er verbranding plaatsvindt.

Bij snus is dit niet het geval, je hoeft het product namelijk alleen maar in je mond te doen om het te nuttigen. Het is niet meer nodig om te roken of om een aansteker te gebruiken, je kunt het gewoon onder je lip leggen.

Dit maakt het voor rokers een betere keuze dan de normale sigaretten. Je krijgt niet meer te maken met allerlei rare chemische stoffen.

De gevolgen van snus

De meeste snus gevolgen die mensen ondervinden zijn afkomstig van de stof nicotine. Dit is een stof die van nature in de tabaksplant voorkomt, vandaar dat hij dan ook in de snus is terug te vinden.

Nicotine is een stof die verschillende effecten met zich meebrengt. De meeste mensen die nicotine gebruiken zullen een opgewekt gevoel krijgen bij het gebruik.

Daarnaast voelen ze zich vaak opgewekt en krijgen ze een warm gevoel over het lichaam. Ook krijgen deze mensen over het algemeen wat meer concentratie, je kunt net even wat meer focussen op een bepaalde opdracht.

Houdt er rekening mee dat de snus gevolgen natuurlijk voor iedereen zullen verschillen. Lang niet iedereen krijgt hetzelfde effect van de stof nicotine.

Snus bijwerkingen

Als het aankomt op de snus bijwerkingen is het echt niet zo dat je in een keer dood gaat wanneer je niet gewend bent aan de stof nicotine. Wel is het zo dat het gebruik van nicotine door iemand die geen tolerantie heeft kan zorgen voor enkele nare snus gevolgen.

Dit is met name aan de orde voor de mensen die super veel snus gebruiken of die nog nooit in hun leven nicotine binnen hebben gekregen. Voor deze mensen zijn mogelijk snus bijwerkingen de volgende symptomen:

  • Een misselijk gevoel

  • Een draaierig gevoel

  • Opgefokt / gestrest zijn

  • Angstig worden

  • Neerslachtig zijn

Gelukkig hoef je deze snus gevolgen niet te ondervinden wanneer je het product op de juiste manier gebruikt. Een handige manier om snus te gebruiken is door altijd van een kleine portie aan te beginnen

Zo kan je voor jezelf nagaan wat je tolerantie is, dit maakt het een stuk eenvoudiger om de juiste dostering te bepalen.

Is snus gevaarlijk?

Uit het bovenstaande kun je eigenlijk wel concluderen dat snus niet gevaarlijk is om te gebruiken, zolang je maar de juiste hoeveelheden gebruikt. De snus gevolgen zijn over het algemeen zeer mild en van vrij korte duur, mocht je je dus even niet zo lekker voelen dan is dit zo voorbij.

Mensen denken nog wel eens dat snus gevaarlijk is of dat het slechter is dan sigaretten. Dit is echter niet het geval, je kunt snus namelijk ook wel zien als een minder schadelijk alternatief voor de normale sigaretten.

Zo blijkt uit onderzoek dat snus een handige manier is om van jouw sigarettenverslaving af te komen. Niet voor niets dat er zoveel rokers zijn die ook kennis maken met dit nieuwe product.

Behoor jij straks ook tot deze groep?

We horen graag of jij snus gevaarlijk vindt en of jij het zou gebruiken. Laat het ons hieronder weten door een reactie achter te laten.

Alles wat je moet weten over het effect, de risico’s en gevolgen van snus
Npods 23 mei, 2021
Deel deze post
Labels
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Was ist Kautabak und wie wird er angewendet?