DE WINKEL STAAKT DE VERKOOP VAN NICOTINEPRODUCTEN
Verzenden naar
Netherlands
Netherlands
wat-is-snus-mobile

Wat is snus en welk effect heeft snus op je lichaam?

Snus besteht aus gedämpftem Tabak, der rauchfrei ist. Es handelt sich um eine Art Pulver in einem Beutel, der einem Teebeutel ähnelt. Ursprünglich handelt es sich um ein schwedisches Produkt, das in den Niederlanden und in der übrigen EU nicht als solches verkauft werden darf. Tabakfreie Alternativen sind in den Niederlanden in Form von Nikotinbeuteln und nikotinfreien, aromatisierten Beuteln erhältlich.


Tabakfreie Alternativen sind in den Niederlanden in Form von nikopods und nikotinfreien, aromatisierten Beuteln erhältlich.

Hoe werkt snus?

Snus gebruik je door het onder je bovenlip tegen je tandvlees aan te stoppen. De werking houdt enkele minuten tot uren aan.


Doorgaans houden de meeste mensen de snus tussen de vijftien minuten en een uur in de mond. De originele Zweedse snus zit in blikjes, maar in Nederland is er sprake van snus die in miniporties is verpakt. De nicotinezakjes lossen overigens op in je mond.


Bij snus uit een blikje pak je er met je vingers een beetje uit en druk je deze in je palm in vorm. Daarvoor is overigens ook een prismaster te gebruiken

Nicotine in snus

Er zit weliswaar geen tabak in legale snus die je bij ons kan kopen, maar wel nicotine in de nicotine zakjes. De nicotine zorgt voor een geestelijke en lichamelijke boost die aan de ene kant ontspant en aan de andere kant een opwekkend effect heeft.


De nicotine komt via de bloedvaatjes van je bovenlip in je mond rechtstreeks in je bloedbaan terecht. Er zijn veel mensen die met roken willen stoppen en overstappen op snus om het effect van nicotine niet te missen.


Snus heeft in dat opzicht een gezondheidsvoordeel ten opzichte van roken, omdat er geen effect is op je luchtwegen.

Nicotinevrije snus

Nicotinevrije snus bevat geen nicotine, zodat je de effecten daarvan niet ervaart. Bij nicotinevrije snus is de werking verder gelijk, waarbij het vooral om de smaaksensatie gaat.


Bij de varianten zonder nicotine is het namelijk zo dat toegevoegde aroma’s de snus van een smaakje voorzien. Er zijn nicotinevrije varianten die voorzien zijn van guarana die net als nicotine in een opwekkend gevoel voorzien. Overigens is er eveneens nicotinevrije snus die eenzelfde smaak afgeeft als het originele Zweedse product.

Snus als alternatief voor roken

Snus is als een alternatief voor roken te gebruiken, waarbij nicotinezakjes bij rokers de voorkeur krijgen. Als het lastig is om te stoppen met roken vanwege het gebrek aan nicotine in je lichaam dan biedt snus uitkomst.


Je behaalt daar een gezondheidsvoordeel mee, omdat je geen schadelijke rook in je longen krijgt. Snus is daarmee een prima alternatief voor het roken of zelfs een middel om te stoppen met roken. Na nicotinezakjes is het dan mogelijk om indien gewenst over te stappen op nicotinevrije zakjes.

Wetgeving rondom snus

Snus valt in Nederland onder de Tabakswet en is in de originele Zweedse variant niet legaal te verkopen. De verkoop is dus illegaal, maar het gebruik en het bezit ervan niet. De originele snus bevat tabak en mag daarom niet verkocht worden.


De alternatieve nicotine zakjes en nicotinevrije snus is legaal in Nederland. Deze vorm van snus mag dan ook gewoon worden verkocht en gebruikt.