•     
  Bel +31(0) 85 303 1105
Leeftijd
18

LEEFTIJDSVERIFICATIE

Bevestig uw leeftijd...

De bezorger controleert steekproefsgewijs of de ontvanger over de juiste leeftijd beschikt

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Ik ga akkoord met alle voorwaarden

Of

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Nicotinevrije pruimtabak

Tabaksproducten en aanverwante producten die worden gebruikt voor de vervaardiging van nicotinevrije rookwaren worden nicotinevrije tabak genoemd. 

Tabak bestaat uit bladeren die van nature nicotine bevatten. Dit betekent dat nicotinevrije tabak alleen kan worden geproduceerd als de nicotine uit de planten wordt verwijderd of door speciale veredeling van nicotinevrije tabaksplanten.

Verschillende stoffen die niet uit de tabaksplant kunnen worden verkregen, worden echter ook nicotinevrije tabak genoemd.  

Alle uit tabak vervaardigde producten vallen in Duitsland onder de tabaksproductenwet. Het is niet relevant of de tabak nicotine bevat of niet. 

Wat doet nicotine? 

Nicotine is een neurotoxine en is verantwoordelijk voor de verslaving aan pruimtabak of zelfs sigaretten. Het heeft ook invloed op de gezondheid.

Regelmatig nicotinegebruik kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, verminderde reuk- en smaakzin, en prikkeling van de stoelgang.

Bovendien kan het leiden tot verkalking van de bloedvaten, waardoor het risico op beroertes of hartaanvallen toeneemt. Bovendien blijkt nicotine ook een oorzaak te zijn van longkanker, die vaak bij rokers wordt vastgesteld. 

Toch wordt nicotine door velen geconsumeerd in allerlei vormen, zoals pruimtabak, sigaretten of nicotinezakjes, ondanks de schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

De reden hiervoor zijn de snel werkende positieve effecten, die echter maar kort aanhouden. 

Zo wordt onder meer het hongergevoel verminderd en de stofwisseling verbeterd, waardoor veel calorieën worden verbrand en de consument dus slanker blijft.

Een ander effect is dat de aandacht voor korte tijd wordt verhoogd en de adrenaline toeneemt, waardoor de persoon zich meer gefocust voelt en een high krijgt.

Voor andere gebruikers wekt nicotine een gevoel van voldoening op en ontspannen ze zich. 

Vanwege deze positieve effecten en de verslaving die ermee gepaard gaat, blijven gebruikers nicotinehoudende producten gebruiken, omdat ze anders ontwenningsverschijnselen krijgen en in een slechte lichamelijke en psychische situatie terechtkomen.

Verkrijgen van nicotinevrije tabak

Reeds in 1930 werd in Duitsland nicotinevrije tabak geproduceerd uit cultivars van planten met een laag nicotinegehalte.

Met deze speciale teelt werd in 1927 begonnen, omdat men er tot dan toe van uitging dat de schadelijke gevolgen voor de gezondheid te wijten waren aan nicotine.

Deze variëteiten waren echter niet populair omdat bepaalde smaken ontbraken, waardoor ze niet aansloegen.  

Voorts zijn in 2003 en 2004 in Argentinië nicotinevrije tabaksplanten gekweekt door ze genetisch te manipuleren. Vervolgens werden ze in de VS in de handel gebracht in de vorm van sigaretten.

Er zijn verschillende stappen nodig om nicotine te verwijderen door genetische manipulatie. Maar de laatste stap in de biosynthese van nicotine is het katalyseren van de zes eiwitten die in de plant aanwezig zijn.

Daarvoor moeten ze volledig worden verwijderd. Dit werkt echter niet met conventionele fok. Genetische manipulatie is de enige manier, waarbij de zogenaamde genetische schaar nodig is.

Dit wordt gebruikt om selectief genen te snijden. De natuurlijke DNA-reparatiesystemen van de tabaksplant zetten de uiteinden van het genetisch materiaal weer aan elkaar. In dit proces treden echter fouten op, waardoor de zes eiwitten hun werking en functie verliezen. 

De genetisch gemodificeerde tabaksplant is op geen enkele wijze te onderscheiden van de natuurlijke tabaksplant. Deze plant moet echter als gevolg van een uitspraak van het EHvJ in juli 2018 als genetisch gemodificeerde plant worden aangegeven en valt onder de gentechwetgeving in Europa. 

Er is echter een tweede manier om nicotinevrije tabak te produceren. Het kan worden gemaakt van suikerriet, kruiden zoals knaster, en hennep.

Suikerriet en cellulose worden het meest gebruikt om tabakvrije tabak te maken. In de regel worden zij vaak gebruikt voor pruimtabak en worden zij bovendien gemengd met smaakstoffen zoals ananas, mango, meloen of appel. 

Knaster is een kruidenmengsel dat eigenlijk wordt gebruikt om de lucht in een kamer te verbeteren. Het wordt vaak gebruikt om kruidensigaretten te maken. Het mengsel is nicotinevrij en bevat aanzienlijk minder teer.

Deze vervangingsmiddelen worden wettelijk niet als tabak beschouwd, maar worden wettelijk en voor belastingdoeleinden wel op dezelfde manier behandeld.

Gezondheidseffecten van pruimtabak en sigaretten

Een groot voordeel van deze vervangers is dat ze geen nicotine bevatten en dus niet verslavend zijn. Dit maakt pruimtabak die nicotinevrij is veel gezonder.

In de eerste plaats omdat er geen tabak in zit, wat schadelijk is, en in de tweede plaats omdat er geen nicotine in zit. Deze producten staan bekend als Velo of All White. Ze zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine. Ze zijn tabaksvrij, glutenvrij en veganistisch. 

In tegenstelling tot pruimtabak zijn nicotinevrije sigaretten echter niet gezonder. Bij de verbranding komen veel schadelijke gassen vrij, die bij het roken worden ingeademd en de gezondheid in gevaar brengen.

Deze gassen zijn bijvoorbeeld koolmonoxide, polycyclische aromatische koolwaterstoffen of carbonylen.

Daarom zijn nicotinevrije vervangingsmiddelen toch een gezondheidsrisico, omdat het schadelijke effect niet beperkt blijft tot nicotine alleen.

De echte kankerverwekkers zijn de teer, benzeen, zware metalen en andere schadelijke stoffen die in sigaretten zitten. 

Gebleken is dat de nicotinevrije variant de gebruiker iets minder verslaafd maakt. Maar voor veel rokers is het de gedragsverslaving die hen ertoe verleidt naar de sigaret te grijpen.

Niettemin kan de nicotinevrije sigaret worden gebruikt als onderdeel van een programma om te stoppen met roken.

Auf diese Weise kann den Symptomen der nicht stoffgebundenen Komponente der Tabakabhängigkeit entgegengewirkt werden. Auf diese Weise kann auch ein Rückfall in nikotinhaltige Tabakzigaretten vermieden werden.

Deze aanpak moet echter in de tijd worden beperkt. 

Nicotinevrije pruimtabak
Npods 11 juli, 2021
Deel deze post
Labels
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Hoe schadelijk zijn tabaksproducten - is er een alternatief?