•     
  Bel +31(0) 85 303 1105
Leeftijd
18

LEEFTIJDSVERIFICATIE

Bevestig uw leeftijd...

De bezorger controleert steekproefsgewijs of de ontvanger over de juiste leeftijd beschikt

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Ik ga akkoord met alle voorwaarden

Of

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Kan snus dienen als hulpmiddel bij het stoppen met roken?
Is snus écht zo onschuldig als het lijkt?

De meningen zijn verdeeld. Velen zijn van mening dat snus als alternatief voor sigaretten dient en ook kan helpen bij het stoppen met roken.

Er is echter ook een tegengestelde kant. Velen zijn van mening dat snus niet dient als hulpmiddel bij het stoppen met roken.

Het is algemeen bekend dat roken veel nadelen heeft. Het is zeer schadelijk voor de gezondheid en bovendien een kostbare aangelegenheid. Desondanks zijn er veel mensen die de gewoonte niet kunnen opgeven. Voor hen zijn er gezondere en minder riskante alternatieven. 

In Duitsland is een daling te zien bij de rokers. Al jaren zijn meer dan 50 miljoen Duitse burgers, d.w.z. veel meer dan de helft, consequent rookvrij.

De rest gebruikt echter gemiddeld 10-20 sigaretten per dag. Dit is ongeveer een pak.

Iedereen is zich bewust van de risico's van sigarettengebruik. Maar velen kunnen de sigaret niet opgeven, ook al weten ze dat hun gezondheid groot gevaar loopt.

De reden is nicotine. Het is een neurotoxine die mensen snel in een staat van afhankelijkheid brengt.

De tabaksindustrie zorgt ervoor dat er altijd voldoende nicotine in sigaretten zit, zodat deze verslaving zich ontwikkelt en aanhoudt. 

Veel mensen hebben nicotine nodig omdat zij zonder nicotine last krijgen van ontwenningsverschijnselen waardoor zij zich zowel geestelijk als lichamelijk slecht voelen. 

Maar de nog schadelijker stoffen komen pas vrij wanneer de sigaret wordt verbrand. Daarom zoeken rokers een alternatief dat deze giftige stoffen niet bevat, maar wel nicotine.

Een van deze alternatieven is snus, die al lang bestaat maar in Duitsland nog niet wijdverbreid is. 

Het heeft veel minder schadelijke ingrediënten dan sigaretten. Het bestaat hoofdzakelijk uit tabak, water, zout, aroma's, vele additieven en nicotine.

Een zakje snus of pruimtabak

De aroma's worden gebruikt om de tabak verschillende smaken te geven, zoals bessen, munt of koffie. 

De tabak zit in een klein zakje. Dit zakje wordt in de mond gestopt en gekauwd. Het kan dan blijven rusten in de onder- of bovenlip.

Als de smaak of het effect van de nicotine verdwijnt, kauw dan nog eens op het stukje. Het sap dat daarbij vrijkomt, moet worden uitgespuwd.

De nicotine wordt geabsorbeerd via het mondslijmvlies en komt van daaruit in het bloed en in de hersenen terecht.

Uiteraard komen er bij dit rookloze alternatief geen giftige gassen vrij, zoals bij sigaretten het geval is. Dit beschermt ook mede-rokers, die normaliter ook gezondheidsschade kunnen ondervinden van passief roken.

Maar snus kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn veel critici van mening dat het geen gezond alternatief is om te stoppen met roken. 

Het beschermt wel de longen omdat het niet verbrandt, wat longkanker meestal voorkomt. Maar de kanker komt op andere plaatsen voor.

Wetenschappers hebben dit bewezen door 182 gebruikers van snus te vergelijken met 420 rokers. Zij ontdekten dat de snusgebruikers sterk verontreinigd waren met nitrosaminen.

Wetenschappers hebben dit bewezen door 182 gebruikers van snus te vergelijken met 420 rokers. Zij ontdekten dat de snusgebruikers sterk verontreinigd waren met nitrosaminen.

Vooral nitrosamine NNK werd in grote hoeveelheden aangetroffen. Dit is een stof die geacht wordt kanker te veroorzaken. De stof bevordert met name kanker van de speekselklier, het neusslijmvlies en de mondholte.

Moleculaire structuur van nitrosamine

Maar het veroorzaakt ook longkanker. Dit betekent dat bijna dezelfde vormen van kanker voorkomen als bij sigaretten. 

Snus is dus niet noodzakelijk het onschadelijke alternatief voor de sigaret. Hoewel het niet zoveel schadelijke stoffen bevat, veroorzaakt het toch kanker omdat de kankerverwekkende stoffen zeer snel via het mondslijmvlies in de bloedbaan terechtkomen.

Snus wordt in geen enkel land uitgeroepen tot het gezondere alternatief voor sigaretten. De bevolking is echter zeer vaak van mening dat dit wel het geval is.

Veel mensen gebruiken snus als nicotinekauwgom, ook al is het geen erkende nicotinevervangingstherapie. 

Hieruit blijkt dat rokers snus gebruiken om te stoppen met roken, hoewel het niet als zodanig wordt aangemerkt. Het is ook geen gezond alternatief.

Een product dat in Duitsland steeds populairder wordt, zijn de zogenaamde nicotinezakjes. Ze zijn zelfs gezonder dan snus en sigaretten.

Nicotinezakjes of nicopods zijn rookloze producten die geen tabak maar wel nicotine bevatten. Ze bestaan uit water, zout, aroma's, plantenvezels en nicotine.

Een zakje snus zonder tabak: nicopod

Net als pruimtabak zijn het kleine zakjes die in de mond worden gestopt, maar waarop niet hoeft te worden gekauwd.  

Kan snus dienen als hulpmiddel bij het stoppen met roken?
Npods 11 juli, 2021
Deel deze post
Labels
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Pruimtabak kopen? - Verboden in Duitsland?
Wat is belangrijk om te weten vooraleer pruimtabak online te bestellen?