•     
  Bel +31(0) 85 303 1105
Leeftijd
18

LEEFTIJDSVERIFICATIE

Bevestig uw leeftijd...

De bezorger controleert steekproefsgewijs of de ontvanger over de juiste leeftijd beschikt

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Ik ga akkoord met alle voorwaarden

Of

U moet 18 jaar of ouder zijn.

De tabaksvrije snus variant - Nicotinezakjes

De Wereldgezondheidsorganisatie beschermt mensen tegen de belangen van de tabaksindustrie.

De maatregelen die volgens de Internationale Kaderovereenkomst voor de bestrijding van tabaksgebruik van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten worden genomen om tabak te voorkomen, leiden tot een daling van het tabaksgebruik. 

Anderzijds zijn de tabaksfabrikanten er zeer op gebrand zoveel mogelijk tabaksproducten te verkopen, zodat zij grote winsten kunnen maken.

Als gevolg van deze verschillende belangen tussen het gezondheidsbeleid en de tabaksindustrie zijn er voortdurend talrijke conflicten.

Het gezondheidsbeleid wil immers de schade aan de gezondheid verminderen die hoofdzakelijk door roken wordt veroorzaakt.

Voor hen is gezondheid het belangrijkste goed. Bijgevolg maken zij een afweging en komen zij herhaaldelijk tot het besluit om de gezondheid hoger te waarderen en te beschermen dan de economische belangen van de tabaksindustrie. 

In een snel veranderende wereld hebben andere bedrijven daarom nieuwe producten vervaardigd om deze conflicten, die enerzijds de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen en anderzijds hun eigen rentabiliteit verslechteren, te vermijden.  

Deze producten staan in Europa bekend als Skruf, Nicotinezakjes, Nicopods of All White. Het zijn kleine zakjes die lijken op die van snus, behalve dat ze wit zijn in plaats van bruinachtig.

Ze worden ook in de mond geplaatst, gekauwd en in de boven- of onderlip gelaten rusten. 

De productgroep is betrekkelijk snel gegroeid. Witte tabak explodeerde op de markt in 2014 met Epok. Vrij snel kwam dus de tabaksvrije variant, die steeds belangrijker wordt. 

Ze weerspiegelen de trend van vandaag. Nicotinezakjes werden in 2016 voor het eerst in de VS geïntroduceerd. Nu zijn ze wereldwijd verkrijgbaar.

Bovendien is er nog steeds geen sprake van sterke gezondheidsschade zoals bij de sigaret, pruimtabak of zelfs snus. Bovendien wordt het gebruikt om te stoppen met roken.

Aangezien steeds meer mensen niet meer naar de sigaret willen grijpen, gebruiken zij nicotinezakjes omdat dit de gezondere keuze is wanneer de nicotineverslaving bevredigd moet worden.

Deze producten worden ook steeds populairder bij jongeren. Vooral omdat de inhoud wit is, er beter uitziet en geen vlekken maakt op de tanden en het tandvlees, is het populairder dan snus. 

Ingrediënten van nicotinezakjes

Ze bestaan uitsluitend uit water, zout, smaakstoffen, plantenvezels, stabilisatoren en nicotine. Zij bevatten ook E-nummers, zoals E 422, E 510, E 500 en E 1520.

Deze E-nummers geven additieven aan die in Europa zijn toegestaan. E 422 staat voor glycerine, E 500 is de afkorting voor carbonaat, E 510 is ammoniumchloride en E 1412 bevat 1,2-propaandiol (propyleenglycol).

De plantenvezels zouden de consistentie van tabak moeten hebben, maar bestaan uit eucalyptus. De aroma's zijn verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan smaken.

Zo is er bijvoorbeeld verse munt, sappige bes of bosbes, exotische citrusvruchten, sinaasappel, limoen, appel, zoethout of zelfs koffie. Aan de ingrediënten kun je zien dat de producten volledig veganistisch en glutenvrij zijn. 

Dit product bevat dus niet eens een fractie van de schadelijke stoffen die in sigaretten en snus zitten.

Daarom kunnen deze fabrikanten hun producten zonder problemen in Europa verkopen, aangezien zij geen schade toebrengen aan de menselijke gezondheid, zoals kanker.

Zo vermijden zij vele conflicten met het gezondheidsbeleid. 

Toepassing en effect 

Er zitten ongeveer 24 zakjes in de bakjes waar de nicotinezakjes in zitten. Na gebruik van een zakje, moet het bij het afval worden gegooid. Het is niet geschikt voor een tweede gebruik.

Het is belangrijk het blik goed gesloten te houden, zodat de zakjes er lang vers in blijven. Als het blikje thuis staat, kan het het beste in de koelkast worden bewaard, zodat de nicotinezakjes niet uitdrogen.

De producten kosten allemaal ongeveer vijf euro. Ze kunnen in Europa legaal worden gekocht vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Voorts worden de tabaksvrije zakjes in twee categorieën onderverdeeld, namelijk droge en vochtige.

De vochtige producten lijken op snus, dat in Europa verboden is, en voelen ook zo aan zodra ze op de boven- of onderlip worden aangebracht. 

Of het nu de vochtige of de droge soort is, beide mogen slechts 20 tot 30 minuten in de mond worden gehouden. Er wordt heel lichtjes op de buidels gekauwd en daarna laat men ze rusten.

Als het effect weg is, kauw dan nog een beetje. In tegenstelling tot pruimtabak hoeft het in de mond geproduceerde sap niet te worden uitgespuwd. 

Het effect hangt over het algemeen af van de persoon. Elke consument kan verschillende effecten hebben. 

De nicotine komt vrij in de mond en wordt geabsorbeerd via de slijmvliezen. Het zout houdt de pH-waarde in de mond op peil. Bovendien ontwikkelt zich tegelijkertijd de respectieve smaak. 

De nicotine komt via de slijmvliezen van de mond in het bloed terecht. Van daaruit bereikt het de hersenen. Eenmaal daar, beïnvloedt het het beloningscentrum van de consument. 

Hij krijgt ofwel een kalmerend en ontspannend gevoel ofwel een stimulerend gevoel.

Als het eerste effect optreedt, komt de signaalstof dopamine vrij, die de hersenen vertelt dat de consument zich kan ontspannen. Dit geeft hem een gevoel van voldoening. 

Indien echter het tweede effect optreedt, d.w.z. het stimulerende effect, is de reden daarvoor het verhoogde nicotinegehalte. De consument krijgt een sterk gevoel van opgetogenheid.

Dit gebeurt binnen enkele seconden, omdat de nicotine verantwoordelijk is voor het vrijkomen van adrenaline in het lichaam.

Vanaf dit punt nemen de polsslag en de hoge bloeddruk enorm toe en tegelijkertijd neemt het gevoel van stress af. De gebruiker voelt zich meer geconcentreerd en gefocust.

Dit is de reden waarom veel wedstrijdsporters zich wenden tot nicotinehoudende producten. 

De nicotinezakjes hebben verschillende hoeveelheden nicotine. Daarom moet een beginner een product kiezen met een laag nicotinegehalte.

Nicotine kan immers niet alleen positieve effecten teweegbrengen, zoals ontspanning en een gevoel van opgetogenheid, maar ook negatieve de eerste paar keer dat het wordt ingenomen.

Er ontstaat een zogenaamde nicotine flash, die misselijkheid, overgeven, duizeligheid en hoofdpijn kan veroorzaken.  

Na frequenter gebruik kan de consument zelf bepalen welk effect hij wenst te bereiken. Dit hangt natuurlijk af van het nicotinegehalte, maar ook van hoe lang het zakje in de mond wordt gehouden.

In de regel is het bekend dat een hoge dosis nicotine de gebruiker oppept en een lagere hoeveelheid een ontspannend effect heeft.

In sommige gevallen moet het gebruik van nicotinezakjes worden vermeden.

Dit geldt voor zwangere vrouwen en ook tijdens de borstvoeding. De inname van nicotine kan immers ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij foetussen en baby's. 

Mensen die van meet af aan ernstige gezondheidsproblemen hebben, zoals hartproblemen, moeten ook afzien van consumptie.

In dat geval kunnen de stoffen de desbetreffende ziekte verergeren. 

De tabaksvrije snus variant - Nicotinezakjes
Npods 11 juli, 2021
Deel deze post
Labels
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
Waarmee moet rekening worden gehouden als tabak in het vliegtuig moet worden meegenomen?