•     
  Bel +31(0) 85 303 1105
Leeftijd
18

LEEFTIJDSVERIFICATIE

Bevestig uw leeftijd...

De bezorger controleert steekproefsgewijs of de ontvanger over de juiste leeftijd beschikt

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Ik ga akkoord met alle voorwaarden

Of

U moet 18 jaar of ouder zijn.

Wat is pruimtabak?

Pruimtabak is een stimulerend middel en wordt ook mondtabak of priem genoemd. Bovendien behoort het samen met snuiftabak of snus tot de niet voor roken bestemde tabaksproducten.

De consumptie van dit product is wereldwijd wijdverbreid. Het bestaat hoofdzakelijk uit bewerkte tabak met additieven. Het stukje tabak wordt in de mond gehouden.

Als de smaak is uitgewerkt, wordt er op gekauwd of gezogen.

De nicotine in de tabak wordt geabsorbeerd via de slijmvliezen van de mond en bereikt de hersenen.

Pruimtabak was in het verleden populair bij zeelieden omdat roken vanwege het brandgevaar streng verboden was. Zeilschepen waren immers van hout gemaakt.

Maar uiteindelijk kwam de tabak via Christoffel Columbus in Europa terecht. Op zijn reis ontdekte hij de tabaksplant en zag een Indiaan op tabaksballen kauwen.

Na verloop van tijd leidde dit tot de ontwikkeling van pruimtabak.

Productie van pruimtabak

Bij de productie van pruimtabak zijn de uitgangsstoffen zeer nicotinehoudende ruwe tabakken. Om deze te verkrijgen, moeten eerst de bladeren van de tabaksplant worden geoogst.

Ze worden dan voor verschillende tijdsduur opgeslagen. De bladeren kunnen aan de lucht worden gedroogd of gedurende enkele weken boven een hardhouten vuur worden gehangen.

Dit geeft ze een speciaal aroma. 

De bladeren worden vervolgens gefermenteerd. Daardoor kunnen ze bij een bepaald vochtgehalte (ca. 8-12%) in luchtdichte houten vaten worden geperst, waarin ze nog enkele maanden droog en koel worden bewaard. Dit proces wordt gebruikt om te rijpen. 

Na deze bewerkingen kan de ruwe tabak nu worden verwerkt tot pruimtabak. Om verschillende smaken te verkrijgen, moet de tabak ten slotte worden gesausd.

De sauzen waarin de tabak wordt gedoopt, bevatten verschillende vruchtenessences. Dit zijn bijvoorbeeld citroenen, sultanarozijnen, pruimen, sinaasappelen, vijgen, maar ook honing, zoethout, dextrose of zelfs munt-menthol.

Aangezien er verschillende bereidingswijzen zijn, kan de tabak in de laatste fase losjes tot een staaf worden geperst, verpakt of lichtjes gedroogd.

Vervolgens wordt het tot een lang touw (twist) met een wikkel gesponnen. Dit wordt gebruikt om de pruimtabak in stukjes te snijden of om er slakken of hoefijzers van te maken.

Pruimtabaksproducten en alternatieven 

Volgens de Tabaksaccijnswet van 13 december 1979 (Bundesgesetzblatt I, blz. 2118) wordt pruimtabak zodanig bereid dat zij alleen geschikt is om te pruimen en geenszins om te worden gerookt.

De tabak kan worden aangeboden in de vorm van rollen, staven, repen, blokjes of plakken.

In Duitsland is pruimtabak het populairst als rolletjes en als stukjes die van lange draden zijn gescheiden (pastilles). 

Bovendien is dit product een alternatief voor de conventionele sigaret.

Indien echter een tabakvrij alternatief gewenst is, zijn nicopods een vergelijkbare variant. Ze worden ook wel Nicotinezakjes of All White genoemd en worden steeds populairder.

Nicotinezakjes zijn kleine zakjes die geen tabak bevatten. U krijgt alleen nicotine uit de tabaksplant en cellulose of plantenvezels.

Natuurlijk worden deze verrijkt met verschillende smaken om de gewenste smaken te creëren. Bovendien zijn ze, net als pruimtabak, verkrijgbaar in verschillende sterktes. 

Nicopods winnen aan populariteit vanwege hun vele voordelen. Ze zijn niet alleen gezonder omdat ze tabakvrij zijn, maar ze maken ook geen vlekken op de tanden van de consument.

Dit komt omdat de inhoud van de zakjes wit is en niet vlekt zoals bij pruimtabak. 

Een ander voordeel is dat de aantrekkelijke nicotinekick nog steeds op de voorgrond staat en de consument het niet zonder dit genot hoeft te stellen. 

Wat is pruimtabak?
Npods 11 juli, 2021
Deel deze post
Labels
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten
De tabaksvrije snus variant - Nicotinezakjes